Motorische vaardigheden

Vooral bij kleine kinderen is puzzelen heel goed voor de motorische ontwikkeling. De eerste puzzels zijn vaak vormenpuzzels met grote stukken. Langzaam gaat dat over in legpuzzel waarbij stukjes in elkaar moeten worden gelegd om een geheel te vormen. Als jonge kinderen puzzelen ontwikkelen ze een betere hand-oog coördinatie.

Door te kijken naar de puzzel en het goede stukje daarin te plaatsen. Ook de fijne motoriek wordt gestimuleerd. Doordat kinderen de stukjes precies op de goede plek moeten leggen. Die kleine precieze bewegingen die ze door puzzelen leren helpen later ook bij het aanleren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld ook om makkelijker te leren schrijven.

Cognitieve vaardigheden

Ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen heeft baat bij het leggen van een puzzel. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om vormen te herkennen. In het begin zijn dit simpele vormen. Zoals een driehoek of vierkant. Later wordt dit ingewikkelder en leren ze de abstracte vormen herkennen van een legpuzzel. Daarnaast wordt ook het geheugen gestimuleerd als kinderen een legpuzzel maken. Ze moeten namelijk onthouden wel stukje ze niet paste op een bepaalde plek.

Emotionele vaardigheden

Als laatste worden er ook bepaalde emotionele vaardigheden getriggerd bij het puzzelen. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om een doel te stellen voor zichzelf. Het eerste doel is natuurlijk het oplossen van de puzzel. Als je kind ouder is komen daar nog andere doelen bij zoals de randjes bij elkaar zoeken. Ook het geduld wordt met een puzzel aardig op de proef gesteld. Het oplossen van een puzzel kan namelijk best wel een tijd duren. Zo leren kinderen geduldig en volhoudend te zijn en gefocust te blijven.

%d bloggers liken dit: